E Pira e Figli - Chiara Boschis
Piemonte, Italien

Historien bakom
Pira var en uråldrig familj av vinmakare, som nämns i församlingsregistren redan på 1700-talet. Gigi Pira, legendarisk företrädare för den gamla skolans Barolo, skapade sina viner genom att blanda druvor från sina egna vingårdar i Cannubi, San Lorenzo och Via Nuova. Han hävdade att precis som kor måste beta i de bästa hagarna för att producera utmärkt mjölk, bör endast de bästa vingårdarna väljas för vin. Men Piras anknytning till tradition slutade inte där: han var faktiskt den sista vinmakaren kvar att utföra pressningen till fots och produktionen utan stöd av några tekniska medel.
Chiara Boschis
Gigi Pira gick bort 1980, utan några arvingar. Gigis två systrar var nära vänner till familjen Boschis-Borgogno och bad dem att hjälpa till med vinmakningen. Det tog inte länge innan Chiara övertygade sin mamma och pappa att köpa vineriet E Pira. Medan Chiara avslutade sina studier och sin praktik i Turin, såg hennes familj om produktionen på Pira. Men 1990, efter att ha spenderat och upptäckt viner med Giorgio Rivetti och Barolo Boys några år, hade Chiaras beslutsamhet tagit form. Hon tog över tyglarna på E. Pira och i motsats till familjens århundraden av traditionell vinmakning tog hon en vågad och provocerande väg med ‘green harvest’, kortare jäsning och användning av barriquer.
Hennes allra första vin, 1990 Barolo Riserva Cannubi, blev en succé. Vinet tilldelades eftertraktade Tre Bicchieri från Gambero Rosso, och internationell uppmärksamhet följde därefter.
Giorgio Boschis
År 2010 fick Chiara sällskap av sin bror Giorgio, som anslöt sig till E Pira efter försäljningen av Borgogno där han tidigare var ansvarig vinmakare. Han delar med sig den stora passionen och långa erfarenhet för att arbeta i vingården och i vinkällaren, framför allt vinkällaren. Arbetet med vinrankorna, strikt manuellt, utförs med extrem omsorg och respekt för miljön, enligt de dikter av ekologisk odling, som företaget har certifierats för sedan skörden 2014.